lördag 12 januari 2013

årets trendfärg - smaragd

 
Färginstitutet Pantone har utsett smaragdgrönt till årets färg 2013 ~ emerald med färgkod 17-5641. En elegant och frodig färg som andas natur och ger en känsla av harmoni . . . en våg av grönt kommer skölja över oss i textilprodukter, möbler, inredningsdetaljer och inte minst inom modebranschen.
 

Smaragd är en levande grönskande grön som ökar vår känsla av välbefinnande och som främjar vår balans och harmoni. Smaragd förknippas med lysande ädelstenar och uppfattas som sofistikerad och lyxig. Sedan antiken har denna lysande, magnifika nyans varit färgen för skönhet och nytt liv i många kulturer och religioner . . . 
 
 
Utöver inredning med mer växter och gröna nyanser fortsätter den rustika trenden med mycket trä, rotting, sten och glas. Svart med komplement av hela gråskalan och tydliga grafiska och enkla mönster är också starka trender liksom vitt på vitt och återbruk.
 
 
Det var det hela . . . bara att sätta dyrgripen på fingret, slänga sig ut i grönskan, låtsas man är Karen Blixen, hoppas på föryngring utan Botox och åka till TäbygaLOPPIS . . .
 
Läs och se mer här!
 
Om Pantone: Pantone är ett dekorfärgsystem. Företaget, beläget i Carlstadt, New Jersey, startades 1963 av Herbert Lawrence, som förstod att alla upplever färger olika och för att kunna beskriva en färg för andra, så behövdes det ett system. Han tog fram en färgkarta likt en solfjäder, som trycktes i rutor och fick en speciell kod för varje färgton, Pantone Matching System - PMS. Första året kom färgkartor som användes av tryckerier och deras kunder, för att året efter även omfatta färger för designers. 1968 kom färgkartor för fyrfärgstryck och underlättade därmed för tryckerierna vid flerfärgstryckning. Pantones färgkartor  har utvecklats till att även omfatta de flesta branscher som; mode, inredning, arkitektur, reklam mm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar