onsdag 20 februari 2013

tolix . . . en fransk caféstol


Tolix – Marais A56 – sitter jag oftast på när jag som nu . . . bloggar. Den industriella stilen som den här klassiska franska caféstolen representerar ligger högt på min tio-i-topp lista.

 
Karmstolen i lackad metall är varken den första eller kanske den mest vanliga modellen . . . köpte den på en säljsite där säljaren hittat den slängd i en container . . . i hans ägo hade den stått utomhus i åratal . . . avskavd och väl använd av tiden . . . och nu av . . . lyllo mig . . . kall att sitta på . . . men med ett fårskinn under rumpan . . . blir det varmt & gött!

 
 
Om Tolix: Tillverkning av handknackade möbler sedan 1930-talet. Än idag sker en del av produktionen för hand av skickliga hantverkare i den franska byn Autun. Urtypen för franskt kaféliv, Xavier Pauchard's original - Marais A stol - skapades 1934. Den fortsatta efterfrågan på dessa hållbara stolar inspirerade Pauchards son till att introducera en karmstolsvariant, Marais A56 (1956). De handknackade stolarna med dess karaktäristiska finish har blivit en stilikon som passar lika bra i moderna som i klassiska miljöer. Stolarna är stapelbara och finns i ett flertal färger och modeller. Möblerna är gjorda för att tåla offentlig miljö och tuff behandling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar