torsdag 16 januari 2014

Sven-Eric Juhlin - plastföremål från Gustavsberg


I var mans hem . . . här en välkänd  tillbringare med vridbart lock med öppna/stäng-funktion. Formgiven av Sven-Eric Juhlin för Gustavsberg 1969-70. Av dubbelväggig SAN-plast med ett innehåll på ca 1 liter. I serien fanns tillbringare, barnservis, termosskål och kaffekoppar med fat. Från början hade muggarna en halvrund hänkel (1968), men fick sedan en mer greppvänlig form. Muggarna och tillbringaren tillverkades under lång tid i färgerna rött, gult, orange, blått, brunt, grönt och lila. Dagligen använder jag Sven-Erics lilla röda och blir själaglad av färgen och funktionen. 70-talsglädje när den är som bäst! 
 
 
För plastentusiasterna rekommenderar jag boken "Bruksföremål av plast" skriven av Thomas Lindblad, bokförlag Signum. En plastbibel så att säga! I boken finns allt du behöver veta om materialen, formgivarna, fabrikerna och lite till.
 
Lite om SAN-plast: Liknar polystyren standard men har en blåaktig nyans i glasklar kvalité. Den är också något starkare, reptåligare och mer beständig mot kemikalier. Tål temperatur mellan -40C upp till +90C. Tål maskindisk.
Lite om polystyren standard: Är hård och styv med hög ytglans och ytterhårdhet. Finns glasklar och infärgad. Tål temperatur mellan -40C upp till +75C. Begränsad slaghålighet och kan ta åt sig lukt och fläckas. Kan maskindiskas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar