måndag 25 augusti 2014

svart på vitt & broderimani

Svartstick - broderi på nålbrev. Landskapssöm från Siljansbygden.

Svart på vitt. Inte undra på att jag blev tokförälskad i svartstick när jag som mest var i broderitagen. Och det är ingalunda något som gått över, men det går i perioder. Portabelt handarbete som inte tar mycket plats. Och rogivande att slita ut sina stackars ögon med! Det här är en egen, fri tolkning av svartstick, endast med plattsöm. En liten bit fintrådig stramalj, ett stygn, två, tre . . . mönstret växte fram efter hand . . . Vad bidde det då? Jo, ett nålbrev. Gud, så gammaldags kanske . . .


men väl så använt! Det är jag glad över. Nålbrevet syddes i svart linnetyg med mellanlägg av bordsfilt. Svartsticksbroderiet applicerades på framsidan. Ur förälskelsen till dessa svarta små stygn och en frisläppt kreativ tanke blev det slutligen en bra, användbar grej! 

Mer om landskapssömmar finns här!

Lite om Svartstick: Landskapssöm från Siljansbygden i Dalarna. Broderi i svart på vitt. Trådbundet sömsätt med korsstygn, rätlinjig plattsöm, rutsöm, flätsöm och langett. Svartstickshalskläden (sjal) finns i högtidsdräkterna i Leksand, Åhl och Gagnefs socken. Svartstickssömmen kommer troligtvis från orienten via Spanien, Tyskland och Italien. Benämns även holbeinsöm, blackwork eller Spanish work.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar