måndag 30 mars 2015

May Bühlers retrotextil på påskbordet!

 Retrotextil av May Bühler - påsklöpare i linne



Tjohoo! Ska det påskas så ska det göras med retrotextil av May Bühler så klart! Linnelöpare med fint textiltryck, 23x145, att lägga på bordet inför mången påskmiddag med familj och vänner. Lite björkris till det och massor med ägg och festen är given. Gärna påskkärringar, påskharar, lite häxeri och Blåkulla. Mig ska intet fattas i glada vänners lag! Riktigt jolly blir jag av att se textilformgivning a la M Bühler från 1950-60-talet på mitt eget köksbord! Textilnörderi när det ligger på topp!

Här & här finns fler inlägg med bilder på Mays fina textilformgivning och även under "Välj bland" till höger! En makalös kvinna som berikat den textila världen med såå mycket fint! Att hon också illustrerat böcker för svenskundervisning, är en fjäder i hatten! 

Lite om May Bühler (1921-2006): Textil mönsterformgivare & illustratör. Under 1960-talet var May verksam vid Tapisseribolaget, Göteborg där hon ritade mönster till dukar, bonader och festremsor. En period anställd vid Silfa Textiltryckeri i Alingsås. Drev egen butik i Pixbo under en tid. De fyra första böckerna om Trulsa skrivna 1961-64 av Ester Ringnér-Lundgren, B Wahlströms bokförlag, illustrerades av May Bühler. Böckerna användes som läromedel i svenskundervisningen på lågstadiet under 60-70-talet. Tillsammans med böckerna såldes också dockor som May formgivit. Signatur M Bühler eller Bühler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar