fredag 17 januari 2014

årets trendfärg 2014 Radiant orchid Pantone

 
Årets färg 2014 är utsedd av färginstitutet Pantone - Radiant orchid - med färgkod 18-3224. En färg som sägs öka vår kreativitet, men jag behöver då inte någon Radiant orchid-boost för att gå loss . . .
 
 
En fin och vacker färg i inredningssammanhang, lätt att kombinera, men den är nog tveksam för oss svårflörtade, färgfattiga svenskar, att bära in på bara mässingen! En och annan hoppas jag vågar . . .
 
Om Pantone: Pantone är ett dekorfärgsystem. Företaget, beläget i Carlstadt, New Jersey, startades 1963 av Herbert Lawrence, som förstod att alla upplever färger olika och för att kunna beskriva en färg för andra, så behövdes det ett system. Han tog fram en färgkarta likt en solfjäder, som trycktes i rutor och fick en speciell kod för varje färgton, Pantone Matching System - PMS. Första året kom färgkartor som användes av tryckerier och deras kunder, för att året efter även omfatta färger för designers. 1968 kom färgkartor för fyrfärgstryck och underlättade därmed för tryckerierna vid flerfärgstryckning. Pantones färgkartor  har utvecklats till att även omfatta de flesta branscher som; mode, inredning, arkitektur, reklam mm.
 
Om "Årets färg 2013" finns att läsa här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar